Kan hästar öka elevers
vilja till kunskap?
Detta är min uppfattnig som jag strävar efter på Lyckebo. Om ni vill kan jag berätta.
vilja till kunskap?
Detta är min uppfattnig som jag strävar efter på Lyckebo. Om ni vill kan jag berätta.
Hästen, detta kloka och snälla djur med ett hjärta av guld, har påverkat mig och mitt liv i otroligt hög grad. Sedan jag var sex år gammal har jag levt mitt liv i hästars närhet, gått i deras fotspår, delat deras tid och fått låna deras styrka.
Jag har lärt mig att om jag ger kärlek så får jag kärlek tillbaka och om jag ger snäll så kommer det i retur till mig. Det är ett förhållningsätt jag har försökt att sträva efter även i mitt yrkesliv som lärare och i min verksamhet på Lyckebo Gård, som både omfattar människor och hästar.
Är fantastiskt ödmjuk inför dessa vackra, kloka och vänliga individer.
Hästen domesticerades för cirka 6000 år sedan i Kazakstan och Ukraina. Hästar finns invävt i människors DNA, de har hjälpt oss att upptäcka nya världar, avhjälp inavel och linjeavel, de har burit oss på sina ryggar genom krig och genom upptäcktsresor. De har gett oss mat och dricka, värme och styrka. Utan hästen hade vi människor inte varit där vi är idag, vill jag påstå.
Sammanfattning
Syftet med det jag gör på Lyckebo är att ”lämna ifrån mig” gladare upplyfta barn. Att de barn som spenderat tid med mig och med Lyckebos hästar ska ha bytt bana i livet, hittat tillbaka till glädjen och motivationen i livet samt se sitt eget värde. Anknytningen och relationen till hästarna blir avgörande för barnen.
Det som händer på Lyckebo Gård, i min verksamhet berör rörelsevetenskap, eftersom jag nu har lärt mig att väldigt många av kroppens muskler påverkas av ridning. När hästen skrittar överförs rörelser som är tredimensionella, till ryttaren så att bäckenet och bålen rör sig på samma sätt som normal gång . (Håkansson Margaretha, föreläsning). Att så mycket händer i kroppen och att så stor mängd av musklerna aktiveras utan belastning, kan leda till öka välbefinnande samt förbättrad hälsa, (Tillberg Pia, föreläsning). Även motoriken påverkas positivt.
HUI-aspekter på Lyckebo
Anknytning: De barn och människor som har förvärvat en något sämre anknytning kan över tid bygga en ny anknytning till våra hästar, en helt kravlös relation byggd på kärlek och respekt. Att djur och hästar kan bli en närmaste anknytnings individen är fullt möjligt och i vissa fall troligen nödvändigt när relationerna till människor har gått i kras. Att bygga motivation och tillit i hästars närhet, även sysslor runt hästen ger mätbara effekter. Att interagera med hästen påverkar både den psykiska hälsan och den fysiska hälsan. Hästen blir en hälsofrämjande resurs. Många av de skolbarn som hänger på Lyckebo så får de en ny möjlighet att lära sig följa instruktioner, överbygga utmaningar och lita på sin egen förmåga, tillsammans med hästen. Elevens deltagande blir meningsbildande och är avgörande för hästens välmående.
Rörelsevetenskap: Att hästens rörelseapparat är i harmoni med människans finns mycket evidensbaserad forskning på. Att koordinationsförmågan och balansen ökar vid ridning, syns relativt omgående på positiva förändringar. Skritt, påverkar 3000 av människans muskler under ett ridpass på 30 minuter, utan att belasta dem, vilket gör att muskler som legat i vila eller inte använts på lång tid, startas upp igen. Även hästens andning och hjärtslag påverkar och lugnar människan, Att rida i nuet, att fånga tiden och att bli ett med hästen skapar mycket positiva känslor och ett samspel med hästen byggs.
.
Hästvälfärd och Etik
För att ridningen ska bli en angenäm upplevelse för både häst och människa, så är det viktigt för mig att vi efterlever de etiska riktlinjer som finns, på även på Lyckebo Gård. Där hästvälfärd är av största vikt, så som stora kuperade omväxlande hagar, fri tillgång på hö, kompetent hovvård, hästkamrater, hus att gå in i om de vill. Vi strövar även efter att miljön på Lyckebo ska vara trivsam, berikande och hemtrevlig. Att människorna ska vilja vara kvar och känna sig trygga i miljön. Mat använder jag aldrig som en motivation för integrering eller ”gränsträning” med hästarna, men de kan få hö för att vara lugna och stå still vid behov.
Jag vet att om hästarnas basala behov är tillfredsställda, är de nöjda. Då ska de välja att interagera med oss människor utan tvång. Utan att vi kommer med mat. Att de vill socialisera med oss. Om jag märker att en häst är trött eller inte vill vara med just denna dag, så tar jag en annan. Det ökar även säkerheten för alla inblandade, en nöjd häst är en säkrare häst.
För att öka säkerheten har vi många grindar in och ut i våra hagar, många grimmor med grimskaft överallt, slussar vid större grindar, 4 trådar i hagen, kamera övervakning, uppvärmt vatten med fjärrstyrd på och avkoppling via en internet styrd magnetventil, för att minimera kolik risken. Vi har regler för vilken häst som ska ställas upp bredvid vilken, så inte en ”ranghög” häst hamnar bredvid en ”ranglåg” häst, om de äter inne i stallet så får de alltid maten i avskilda hörnet, längst från grannen. Den häst som är mest bevakande över sitt utrymme får alltid yttersta boxen, vi har inga boxar som ser ut som fängelseceller utan vi vill att eleverna ser att alla kan samsas utan galler och tvång, man ser även in i boxarna genom boxdörren eftersom reglarna har mellanrum, för att de kortare människorna ska se om det är en häst i boxen.
Hästarna är även vana att hanteras från båda sidorna, dvs ibland från höger och ibland från vänster, även uppsittning sker från båda håll, men nästan alltid med hjälp av påstigar ramp för att spara hästarnas ryggar. Vi har till största delen bomfria sadlar för de är lättare och låser inte bogarna eller trycker på tornutskotten. Vi har inte heller käkremmar eller nosremmar på våra träns, för att inte riskera att någon drar åt dem för hårt. Vissa hästar har träns utan bett, för att minimera risken att någon drar för hårt i munnen på hästen. När hästarna leds har de alltid delta. På vinterns rids de ofta med ridgjord och renfäll, för bra tryckutjämning och för att ryttaren inte ska frysa. Vi har även möjlighet att få använda stigbyglar av plast eller trä, för att metall leder kyla.
Våra hagar är flera hektar, ridplanen ligger i anslutning till hagen för att undvika att någon häst med stark flockinstinkt blir osäker, vi har flera grindar för att undvika trängsel vid in och utgång från ridplanen. Där även en läktare med påstigar pall , med direkt anslutning till ridplanen finns.
Alla hästar går tillsammans, de har fri tillgång på fjolårs hö, de har flera lösdrifthus att gå in i, de har badkar med vatten i samt saltsten som alla hästar når. Hemma hagen är flera hektar stor med skog och slättmark, vi har två olika sommarbeten, där de har vatten dygnet runt. De har även tak att gå under på sommarbetet. Vi har även myggmaskiner vid stallet och vid matstationen, som är en asfalterad platta med på 100 kvm, med 60 kvm tak över maten, med stuprännor som leder undan regnvattnet. Alla hästar får regelbunden hovvård av godkänd utbildad hovslagare, som känner hästarna och kan sko hästarna efter just dess personliga behov. Varje häst får egen uttänkt foderstat om de behöver tillskott. De får även regelbunden behandling av massör.
Att låta hästen själv får vara med att påverka hur delaktig den önskar vara känns avgörande för mig.
Våra häst-kamrater
Ima: islandshäst, 2003, 143 hög, vit mycket snäll och receptiv. Känslig, hög integritet.
Mary: tinker/arab. 1997, 147 hög, svart med bläs, snäll lite känslig.
Viska: Islandshäst, 2007, 142 hög, Mycket bestämd, lite brötig, men otroligt söt.
Ronja: Islandshäst, 2006, 145 hög, vänlig och känslig, Väldigt social
Ida: 50 % Rocky mountain/50 % island, 2018, 152 hög, chefen i hagen, smart, vill alltid vara med.
Lucifer: Idas son. 75 % Rocky mountain/25 % island, 2023, 150 hög, mild och sällskaplig
Xena: American sadelbreed, 2006, 158 hög, mycket social, kramas och interagerar gärna alltid,
Sunlight: Welsh ponny, 2001, 128 hög, bästa kamraten till alla barn, otroligt snäll.
Kubera: Varmblods travare, 2004, 160 hög, snäll men lite osäker, gillar damer.
Verksamhetsbeskrivning
Vår verksamhet på Lyckebo Gård innefattar lite olika ben. Vi har lägerverksamhet för barn och ungdomar på sommaren, vi har elevstödjande verksamhet under skolåret i samarbete med Färentuna skola, vi har medryttarverksamhet för barn som ”behöver” stall och häst tid, vi har barnkalas, vi har studiebesök, vi har utbildningsverksamhet inom hovslageri, vi har företagsevent och en ideell förening knuten till gården. Vi har ett pågående samarbete med NBV för att främja kunskap. Vi har samarbete med gymnsieskolor angående hovkunskap, vi har haft ”Min Stora Dag” på besök.
Men alla verksamheter har hästen i centrum. Och med hjälp av mina ökade kunskaper och insikter i HUI och den inverkan som häst och ridning har på människan.
Jag strävar efter ökad kunskap om hästar för de människor som spenderar tid på Lyckebo, men jag strävar även efter att öka min egen kunskap för att bättre kunna tillgodo se våra hästars behov och förmedla det vidare.
Har just fått forskaranslag från Stockholms djurskydd, att titta närmare på sambandet mellan hästar som haft fång under längre tid och besvär med ögonen. Som jag sedan ska publicera på bloggen Ponnymamman, som har 30 000 följare, vilket ska bli mycket intressant.
På gården har vi även andra djur så som katter, hundar, kaniner, ankor, höns, kalkoner och grodyngel. Varje sommar planerar vi att föda fram kaninungar och kycklingar och ällingar för att barnen ska få se livets mirakel. Vilket är väldigt sammanbindande och skapar utrymme för social aktivering för barnen. (Holmström, Rebecca, Stall Kungsgården, föreläsning 240315).
Vi planterar växter med barnen, så de får se hur livet spirar, de får följa hur ett litet oansenligt frö kan bli en vacker blomma eller bli till en god tomat. Vi strävar efter att värna den biologiska mångfalden genom att plantera ängsblommor och låta den naturliga växtligheten kvarstanna. Barnen får även bygga bihotell i snickeriet, för aktivera pollinering och för att öka kunskapsinhämtningen runt växter och insekter.
De barn som hänger på Lyckebo, får vara med vid fölning, skoningar, utfodring, veterinärbesök, all skötsel av gården och hästarna, men även ta hand om hästens utrustning, för att förstå att hästens välmående är av största vikt.
Vi fikar ofta tillsammans runt vår grillplats vid elden, vilket blir en naturlig samlingsplats samt en möjlighet till fina samtal. Då använder vi cirkulära frågor, för att få igång samtalet. (Ireström Ami, föreläsning 240316). Då ges även en möjlighet att hitta nya tankesätt hos barnet. Eldstaden har sittbänkar runt. Denna plats är en naturlig samlingsplats för alla våra besökare, både tillfälliga och långvariga.
En mycket stor del av de byggmaterial som jag bygger vår verksamhet på, är återvunnet material från snälla människor i min närhet, byggföretag som river och ger mig det material som brukar kastas och av eget återvunnet. Återbruk och ombyggnad av äldre möbler ligger mig varmt om hjärtat, både för att det är mycket bättre virke i dem, kärnvirke. Men också för att det behövs inte mera avfall.
Målgrupp
Vår målgrupp är främst barn i alla åldrar, barn som behöver eller tror sig behöva hästar och djur i sitt liv. Där hästar kan berika och öka välmående. När stallmiljön kan öka KASAM, (www.socialstyrelsen.se/), där det saknas en mening och ett syfte, där det finns ett behov att öka motivationen till kunskap och motivationen att gå till skolan, när glädjen till kunskap har tappats bort någonstans på vägen av olika anledningar.
Men även att stärka det som fungerar. Bosta barnet till att finna nya vägar. Naturen och hästarna hjälper eleven att öka sitt välbefinnande, kan öka förmågan till mentalisering och att hantera sina rädslor, (Byström, Kristna. Föreläsning 240316).
Syfte
På Lyckebo Gård har vi ett par olika syften, men gemensamt för dem olika är att barn ska må bättre efter att ha varit på Lyckebo Gård.
Syfte ett är att fånga upp de skolelever som jag i min lärarprofession märkt har svårare att nå målen i skolan. Där kunskapsinhämtningen har halkat efter och det sociala har krasat.
Syfte två är att på våra sommarläger ge barn ett meningsfullt och glädjefyllt sammanhang utan mobiltelefonen. Där barn och djur får interagera.
Syfte tre är att ge de något äldre barnen ett bra första jobb. Med krav som anpassas efter personen.
Syfte fyra är att ge de tjejer och familjer ett vettig samvaro och ett sammanhang som känns relevant och meningsfull.
Syfte fem är att glädjen till kunskap ska väckas via hästen.
Syfte sex är att öka kunskapen om hovar via våra kurser och forskning.
Syfte sju är att öka medvetenheten av HUI bland lärare och beslutsfattare.
Syfte åtta är att ge hästar som varit skadade eller ”blivit över” ge dem en trivsam tillvaro där de får leverera efter deras egna förmåga.
Syftet är även att hjälpa till med att bygga starka, egensinniga, smarta barn som litar på sin egna förmåga. Att modiga barn vågar mer, vågar lämna sin comfortzone, känner minskad stress och blir mera rustad för att ta sig an livets utmaningar.
Integreringen med våra hästar sker frivilligt från deras sida, oftast är de vid första träffen lösa på vår ridplan och väljer själv när och om de ska möta eleven. På hästen kan vi se hur elevens energi är och hur eleven mår, för dagen, hästen speglar barnet. Hästen för en tyst konversation utan skrik och går inte att påverka, hästen går inte heller att ljuga för.
Lyckebo nuläge
I dagsläget har vi en fungerande verksamhet där HUI är en stor del, men som genomsyrar mycket av det vi gör. Vare sig det är lägerverksamheten, kurserna eller elev-verksamheten. Hästens välfärd är av största vikt på Lyckebo Gård, hästarnas grundläggande behov tillgodoses först, innan de tillfrågas att jobba i vår tjänst.
Möjligheten till att öka insatserna framledes är stora, att kunna fånga upp mera barn som tappat motivationen till livet, är otroligt viktiga. Med en relevant fritid i hästars närhet kan vi förhoppningsvis hålla någon borta från kriminalitet och destruktivt leverne.
Vår förening, Lyckebo Häst & Gårds Förening kommer att fortsätta söka stipendium och samarbete med företag för att förbättra våra möjligheter till insatser för att skapa optimala förutsättningar för våra hästar, de människor som rör sig i och omkring Lyckebo och för de insatser vi utför.
Vi har en pågående verksamhet som vi kallar för ”Onsdagsklubben”, där de barn och människor som hänger på Lyckebo har möjlighet att lära sig mera om hästar, två timmar på eftermiddagen.
Säkerhet
Vid all hantering av våra hästar är det vana vuxna i närheten, vi har många grindar till våra hagar för att slippa trängsel vid in och uttag flera ut markerade med höga orangea så kallade cykel flaggor , vi har slussar vid grindarna, det finns ett stort överflöd av grimmor överallt upphängda på trä hängare för inte behöva springa och leta efter dem, vi har en stor mängd av hjälmar och västar att låna ut, vi rekommenderar att ha skor med stålhätta, att när man hämtar häst från hagen se till att elen av avstängd och att den handen som håller i staket snöret är från hästen.
Samtliga människor som uppehåller sig på Lyckebo Gård får en utbildningsstund i hur hästar fungerar, att de är stora tunga flykt djur som reagerar på instinkt, att man inte ska snurra grimskaftet runt handen, att man ska släppa om det uppstår en situation, eftersom hela området är inhägnat. De grepar och övriga redskap som finns har en speciell plats för att minimera skaderisken. Stallet är rejält byggt enligt mina önskemål, man ser in genom boxdörrarna, stora rejäla box lås som kan öppnas med vantar på, bra belysning, radio för trivsel, elstängsel och vatten tillgång kan styras med appar från våra mobiltelefoner, kamera övervakning över hela gården, fyra eller fem eltrådar och band i alla hagar. De hästar som har en högre tendens att veva med bakbenen går utan skor om skor måste på så är de utan brodd bak. Enligt Agrias forskning så är skaderisken betydligt högre om bakskor är på.
När det kommer nya hästar till oss så får de stå i egen hage, i anslutning till de andra i minst en vecka, för att landa och för att de andra hästarna ska få vänja sig vid deras nya kamrat, jag kastar in bajs från de gamla in till den nya och tvärt om, efter ett par dagar och allt är stillsamt så får vår lilla ponny Micra gå under snören in till nya individen, om hon vill. Sen släpper vi in Sunlight, som är en vänlig individ. Ihop släppet i stora hagen går lugnt till, de hästar som är lite mer bestämmande får stå inne i stallet då och portioneras ut eftersom. Då har den nya kamraten lärt känna två innan den får mera kamrater. Ingen ridning på minst två veckor på ny häst. Jag anser att ny häst behöver tid att hitta sin plats i flocken och i sitt nya liv.
Lyckebos Framtid
Vi har startat en ideell som vi kallar Lyckebo Häst & Gårdsförening. För att kunna samla människor under en gemensam flag men även för att kunna gemensamt bygga en Naturbana runt våra hagar som vi ska kalla ”Modiga Barn-Modig Häst”. Tanken är att längs denna bana ska det finnas ”hinder” som barnen tillsammans med hästen eller hunden, ta sig genom och förbi för att öka sin självkänsla. Längs denna stig skall det även sitta informationstavlor om den natur som finns i naturbanans närhet. För att främja motivationen till läsande. Men även för att öka kunskapen om djur och naturen. För att få in ett miljötänk och för att barnen ska öka sin insikt om hållbarhet. Ridning främjar människans muskler på ett mycket angenämt vis redan vid få ridtillfällen, sys markant skillnad på balans och koordinations förmåga. Förutom den mentala biten så även den förbättras, så som högre självförtroende, en känsla av att höra till ett sammanhang, att man är någon.
Naturen är i sig själv läkande, att höra fåglarna kvittra, att se myror bygga sin stack, att se ekorrar söka mat, att höra hackspettar bygga sitt bo i ett gammalt träd. Se växter spira tillsammans. Redan 1982 forskade den japanska skogsstyrelsen om det som vi idag kallar skogsbadning. Den resulterade i mycket positiva resultat för promenader i skogen kontra promenader i ett stads område. Dock var just denna studie på enkom unga män, vilket kan vara missvisande, men tendensen var mycket tydlig. (HETI Abstract book).
Alla våra hästar är delaktiga i de hästunderstödda insatserna som sker på Lyckebo, i mån av förmåga. Oftast så börjar vi med att ta in ett par hästar från flocken på vår ridplan, där får de interagera om de vill. Vilket ge oftast för på en liten stund, Xena kommer fram, hälsar och blåser, söker samvaro på ett försiktigt sätt. Eleven blir nästan alltid lugn och situationen blir tyst och stillsam. Inte helt sällan kommer även Ida fram, hon vill ha all uppmärksamhet, då backar Xena och barnet får interagera med Ida och Lucifer, båda kolsvarta. Att se den integreringen och speglingen som sker mellan dem, är nästan magisk. Men den är avgörande för den eleven, att få bli kamrat med en stor häst ger barnet mod och en känsla av att betyda något. ”Hästen väljer mig”, inte för att hon måste utan för att hon kan och vill.
För de barn som är lite mera osäkra och kanske rädda, väljer vi att låta dem interagera med Sunlight, som är lugn och snäll. Hon gillar att få blir kramad på och att bli borstad på. Hon är äldre och klok.
Viska tar vi om det finns mycket tyngd att bära på, både mentalt och fysisk. För Viska har haft ett tufft liv men har även en stark rygg. Då kan människan relatera till henne. Hon är också otroligt söt, svår att stå emot även för ovilliga barn. Här kan vi belysa mentaliseringen.
Ima tar vi om vi vill ha magi, Ima är min bästa kamrat, hon är de som är mest receptiv. Är man arg så går hon iväg. Henne behöver man närma sig med stillsamhet. En möjlighet till reflektion. Och speglingen blir tydlig. Ima kan jag mycket väl läsa av och hon kan läsa av mig.
Micra tar vi om ett barn har fått uppfattningen om att den mist betydelsen i livet. Micra är 84 cm hög, men 180 cm mentalt. Bra för att påvisa att ”litenhet” inte är avgörande.
Om integreringen behöver ske med stor säkerhet och det finns påtaglig rädsla i början av mötet med hästen, så kan barnet få gå in i foderstationen, där finns en sarg på ca 70 cm, som hindrar hästarna från att komma för nära.
I verksamheten på Lyckebo så ingår min dotter som är behjälplig vid alla våra aktiviteter, min sambo lagar maten vid kurser och kalas och min som hjälper till med hämtning och lämning av barn som bor utanför kommunens gränser eller en bit bort. Även goda kamrater hjälper mig vid kurser, läger och andra event. De är alla hästvana och vet hur jag vill att saker och ting utförs.
Mina egna reflektioner
Efter det jag lärt mig och kommit till insikt till på de föreläsningar som jag har haft förmånen att ta del på under min utbildning har jag förstått att jag har ändå vandrat längs med en stig som har lett till något bra för de elever som kommit in på den, att det är hästunderstödda insatser som jag har sysslat med, men inte vetat de olika termerna på det jag gjort. Jag har tydligt observerat hur hästarna har haft en enorm inverkan på människor. Nu förstår jag mera på vilket sätt och hur. Hur kroppen och musklerna påverkas, hur sinnet påverkas, hur hästen kan läka och hjälpa till vid trasiga sociala relationer och hur hästen kan vara den viktigaste anknytningsindividen i en människas liv. (Silfverberg Gunilla & Lerner Henrik. (2020). Hästen och den mänskliga hälsan.)
Flera gånger under kursen har jag känt igen beteenden som har beskrivits, både på mig själv och på mina elever. Jag har fått mera verktyg i min låda att kunna hantera mina elevers utmaningar. Flera med hästen som god samarbetspartner.
Brister isen, bottnar hästen.
(Silfverberg Gunilla & Lerner Henrik. (2020). Hästen och den mänskliga hälsan). Den meningen har verkligen fastnat i mitt sinne. Den tycker jag sammanfattar hästens betydelse för människor. Den fantastiska förmågan som hästen har att kravlöst bära en människas fysiska tyngd, men den bär även upp våra misstag, våra undringar, våra tillkortakommanden. Och ger oss styrka att ta oss framåt.
För mig är även miljön på Lyckebo avgörande. Jag vill att människor som kommer till Lyckebo, inte ska vilja åka härifrån och om de gör det så ska de vilja komma tillbaka. Jag önskar att de ska uppleva att Lyckebo är en stillsam oas i livet, där människor och djur trivs tillsammans. Jag vill att hantverk, så som snickeri och konst är en del av helheten. Att den konst som jag gör av återvunnet material, hästskor, drivved och allt däremellan, ska synas, och reflekteras över, ”bara för att det är använt så behöver det inte kastas”, utan kan förädlas till konst. Konst som är inspirerad av naturen, hästen och livet.
Utanför stallet så har vi ett utekök, där finns nästan alltid kaffe, för oroliga vårdnadshavare, frusna pedagoger, kaffe sugna kursdeltagare och även varm choklad för de som inte gillar kaffe. Detta ingår, när man hänger på Lyckebo Gård. Ett lågt pris med mycket uppskattning. Känslan av samhörighet och sammanhang är avgörande, miljön skapar trygghet.
Maila för information och prisuppgifter lyckebo@hastcraft.se